June 24, 2009

Bila Aku Dah Mula Bersuara

Lewat petang semalam, aku menerima panggilan telefon daripada seorang kawan. Dia ada mengadu pada aku tentang kelemahan yang ditunjukkan oleh pihak ***. Katanya, dia terasa hati+geram dengan sikap tidak professional yang ditunjukkan oleh mereka-mereka yang kononnya berkuasa. Ah, pada aku persetankan dengan kuasa yang mereka ada. Apalah sangat dengan kuasa yang tidak seberapa itu. Pada aku, memang lumrah dunia. Yang berkuasa dikipas-kipas. Yang tiada kuasa pula, dilibas-libas.


Bukan nak berdendam tapi aku sangat percaya pada kata-kata ini. “Kamu akan dapat semula apa yang telah kamu berikan”. Kita lihat sajalah bila mereka itu sudah tiada kuasa. Bila kata-kata dan pandangan mereka bagaikan sampah di mata kuasa baru. Bila mana mereka sudah hilang kuasa, aku pasti ramai akan mengutuk mereka dengan alasan kuasa yang kami berikan itu disalah gunakan oleh mereka.



Aku sendiri sudah malas nak ambil tahu tentang aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh mereka. Bila kita berterus-terang, kita yang dimarah. Bila kita berbuat baik, dikatanya kita bermuka-muka. Ah, lantak kaulah labu. Aku dah malas nak layan. Kau boleh pergi mam***.



Sebenarnya, aku malas nak coretkan kata-kata nista di dalam diari fantasi aku ini. Buat menyemak saja dan memenuhkan ruang-ruang yang sepatutnya aku isi dengan cerita-cerita menarik yang ingin aku kongsikan dengan kalian. Tapi bila mendengar keluhan kawan itu, aku turut panas hati kerana aku juga pernah kena dengan mereka.




Biarlah aku digelar katak bawah tempurung tapi aku gembira dan tak sakit hati. Aku yakin, kawan aku pasti menyesal kerana memberikan gelaran itu pada aku. Sebabnya, dia sendiri dah kena.


p/s: Aku dah pernah cakap dulu. Tapi kau tak nak dengar. Yalah, masa tu aku seorang saja yang kena.

6 comments:

Anonymous said...

azri..i noe u mmg tak pcaya dgn kata2 kami..tp sggp ke lihat gha ditipu hidup2..kami boleh bawa u ke rumah org tua wan..dan buktikan segalanya..atau kalo kamu mahu dan rajin utk mencari kebenaran, boleh pergi sendiri ke rumah wan..dan segalanya akan terbongkar..sumpah kami semua mangsa wan..kami berani sumpah kerana semua itu kenyataan..boleh dipersetankan kata2 kami, tp bila gha jatuh, tolong jaga die..cari la kami..kami ikhlas membantu..waktu sekolah wan pnh lari time class..die lari ke church..boleh jmp cikgu sekolah die di teknik kota tinggi..die dulu blaja di teknik..2 org ex gf die bersekolah yg sama di tmpt wan..tp dgn junior (ayut) couple tahun 2007..dan satu kelas (diana) couple pada tahun 2008 dan pada masa yg sama wan couple dgn miza pekerja kilang di jb.selepas wan menghilang tnp kate tak smp sbulan trus wujud gha..sbb tu kami terkejut..kes miza belum selesai tp da wujud org baru..miza tuntut utk bertanggungjawab di atas segala perbuatan wan yg telah merosakkan masa depannya..miza dan wan penah terlanjur..kini keluarga wan bantu miza utk hidup kembali..wan penah lempang miza sbb pnh sebut nama diana..i da tak sggp nk smpan sume ni..bia i mgaku sape i sbena..name puteri syahinaz panggil pu3..wan ade keluarga angkt di BBU.. itu la aku slh seorg anak dlm keluarga tu..fmly aku lbh2 lg mumy aku (siti) tlalu sygkan die..tp bile kes ni tjadi baru aku tau aku tertipu..fmly aku da tau kisah sebenar wan..mumy aku layan die baik..msk utk die..stiap kali mothers day die akan wish mumy aku..

Anonymous said...

die pnh ckp die takde ksh syg dr ibu bapa die..die pnh ckp pada aku yg mak bpk die org bisnes..pastu die membesar di japan..kakak die kawen org japan tp da meninggal..kenyataannya kakak wan masih hidup dan tggl satu taman dgn miza dan rumah yg bdekatan.pada 2 mei yg lalu rumah aku ade wat bbq utk menyambut mothers day die dtg..n after we had our dinner ktorg keluar n die cte parents die da bankrup n now die sdg buat pjj ambil master.tp hakikat ibunya seorang surirumah dan bapanya seorang peneroka felda.dan dia hanya ade sijil..itu tak kesah tntg penipuan education background..sbb satu irwan IQ die tinggi..tp kerana mslh khidupan die jd mcm ni..kaum hawa menjadi mangsa..kami masih belum dpt jawapan dr family die..kami sume dlm perancangan utk bjumpa fmly wan utk tahu kenapa wan jd mcm ni..tp yg ni tlg rahsia dr wan..takot die ape2kan fmly die..memandangkan kami bertiga di negeri yg berbeza buat mase skg, kami takde mase utk berkumpul..diana bkerja di maxis penang, miza bekerja di salah sebuah kilang di jb dan i bekerja di KDN, putrjy.kami semua sudah bekerja.kami taknak hancurkan mase dpn gha yg masih blaja.syg utk die jika dengar kata2 wan..kami tak kesah die tak percayakan kami..tp do trust wan's family n miza..coz miza shj yg pnh bjumpa fmly wan..kalau tak pcaye boleh kol bank yg tarik kete irwan baru2 ni..boleh gak kol mak wan sbb die gadaikan brg kemas mak die smate2 kete tu..n boleh kol tmpt irwan amik lesen..die baru dpt lesen.tu pun duit miza.n bpk die suh die amik lesen.baru la die amik..wan pnh putus tunang..tp tak ingt thn bape..

Anonymous said...

i kawan dgn wan since 2006..so i tau sumenye..die slalu crite..u ade di jb ke?utm student ke?if btol, i dulu keje di utm di FBB.Dekan Prof Aini.fakulti yg baru wujud thn lepas.bangunan masih lg dlm proses pembinaan.u boleh tny staf dkt situ or student fbb nama faiz sape i..i bkn jenis gal yg melaga2kan org..i nk tlg..u ley kol my sister too n my sis akan cite semuanya..tp mungkin dr kami u all tak nak pcaye..kita boleh bjumpa duduk bersama n bincang..i n da gals nk tlg irwan utk kembali ke pangkal jln..kami sdg usaha, tp bile gha tak bg bantuan kami buntu..u ley kol i azri, 0122409005..u 19 rite?pggl i kak pu3 je k..azri u je boleh tlg gha skg..gha jiwa kacau dats y die takleh nak pk..i phm..mula2 diana mcm tu gak..tp wan main kata2..diana jatuh semula utk bersama dgn wan..tp bile knyataan dibongkar, baru diana tau die ditipu..sejak tu wan trus blah n jmp gha..miza n diana sebaya dgn wan umur mereka tahun 1983.takkan kakak berumur mcm tu nak permainkan gha..sekarang kami sdg usaha utk slamatkan wan..kami akan berdepan dgn keluarga wan..miza akan bawa kami..kalo gha and u ade sekali tu lbh kuat..kerana dlm pada masa yg same kami sdg cr sesuatu utk wan jgn khayal dlm dunia fantasi yg die buat.kerana realiti kehidupan die, die takleh terima..mungkin tertekan kerana kesempitan hidup.mungkin juga tertekan ptus tunang.tu yg kami cari hingga kini..we do research.bjumpa dgn pakar psikologi n mereka berkata bnd yg same..kami tak kate wan gle..tapi kerana tekanan yg melanda die jd camtu.slmtkan gha, azri..we really need ur help..i tak kesah pasni wan nak maki i..i da ready..mesti die terkejut yg i tau sumenye..tp kami perlu bantuan gha juga utk selamanye memikat wan selagi kami sdg usaha mencari punca mslh dan pakar mane yg boleh membantu sbb kami takot wan terlepas..oh ya diana juga msh blaja di smpg bkerja..die blaja di usm kalo i tak silap..u tau, kate2 irwan pd gha juga ade lah kate2 dr diana juga..kerana diana byk mengajar die dari segi EQ n SQ..phm kan pe tu.Emotional quotion n spiritual quotion..n madah2 die tu juga adlah kerana die seorg yg suke berada di dunia khayalan..sewaktu sy kenal wan, wan bkn lah org yg mcm tu..wan yg i knl ade lah wan yg tak phm bahasa melayu (kono2 je tu..sdgkan die tipu i)..n wan yg diana knl adalh wan yg suke berkhayal di dunia dia sendri..dannnn wan yg miza kenal adalah diri wan sebenarnya..sbb hny miza yg die terima utk bawa bjumpa org tua..tau kenapa?mungkin atas dasar kehidupan yg setaraf berbanding i, diana n gha..phm kan?dan die up2 kan diri die utk menutup kecelaan yg die reka sendiri..mungkin die tak berharta..pentingkah itu?bak kata diana lihat sesuatu bia dgn mata burung jgn tgk dlm tempurung mmg takkan nmpk ape2.kami tau wan da suh gha butakan mata, pekakkan telinga n tutup hati dlm2..dats y gha tak nmpk dgn usaha kami utk selamtkn die..byk penipuan die wat..bila kita semua dpt duduk semeja n bercerita ape yg wan cerita, baru lah kita tau mane silapnya..kerana cerita wan akan berubah..pcayelah..sbb i, miza n diana bila kumpul cite, cite kami amat berbeza ttg fmly background die..cume..miza je dpt cerita sebena..sbb kakak wan duk dkt dgn uma miza.miza slalu dtg uma wan..now ayah wan byk jg miza.hp wan miza pny..miza takde hp, ayah wan belikan sbg ganti yg wan ambil dr die..dik..kami tak tipu...tolong bantu buka kan pintu hati dan mata gha untuk kebenaran ini...masih belum terlmbt..thanx...

ayisy said...

nak tnya.. kakak nombor 2 kau tu muka mcm senior kita kat sdbl la. nomi... mmg nomi ke?

mira azlan said...

bkn2..akak die mira azlan..hahahhaa..skola TIGS...:-)

aZRi aZLaN said...

bkn la syahmi. dia bkn nomi. sejak bila plak nomi jdk akak aku. kalo dia akak aku, xknla aku xgatu pdhal 1 skola. hahaha, jgn riso. dia bkn nomi suraya