July 18, 2009

Chaiyok-chaiyok, Azri Azlan!!!

Aku minat menulis. SANGAT MINAT!!! Tapi kau orang pun tahu kan aku tidak belajar dalam bidang ini secara formal. This is not my field but I’m trying hard to do my best. My grammar is very limited and ‘just okay’ as my friend said to me a few days ago. Yes, I admit it. That is my weaknesses that I should overcome and find the best solution. Lainlah kalau aku ni pelajar ASWARA atau pun pelajar di fakulti Bahasa Melayu. It is not easy to be a novelist and I do respect people in this field. Novelist’s imagination should be in maximum stage. And the most important thing is you should know the best word to express what you feels.

Okeh, buat masa sekarang ni, aku ada beberapa jalan penyelesaian yang dapat aku fikirkan. Jika anda semua ada jalan lain, sila tinggalkan komen, okeh? Thanks!!! Anda memang baik hati.

Pertama, aku perlu menghadiri seminar atau pun bengkel pemantapan tatabahasa atau pun yang sewaktu dengannya yang dianjurkan oleh badan kerajaan atau pun NGO. Aku sedia mengahdirinya dengan syarat waktu itu tidak bertindih dengan waktu kuliah aku.

Kedua, aku kena berusaha untuk banyak membaca dan melebihkan membaca. Maksudnya, nak atau tak aku kena banyak membaca sama ada buku, novel atau pun Kamus Dewan. Hah? Kamus? Gila ke nak baca kamus? Bukan, maksud di sini adalah selalulah rujuk Kamus Dewan untuk aku bereksperimentasikan dengan perkataan dan juga ayat.

Ketiga, nak tak nak aku kena ambil kursus ini secara formal. Tapi cara ini mungkin akan aku laksanakan selepas aku tamat pengajian kelak. Aku harap, ibu bagi aku sambung belajar dalam bidang ini secara formal. Kenal Damya Hanna? Yup, Alaf21’s novelist. She is one of my idols. She does have a degree in accounting but now she is further her study in Malay Literature (if I’m not mistaken). Sangat kagum.

p/s: Kalau anda-anda tahu ada seminar atau bengel yang berkaitan dengan penulisan, tolong war-warkan pada aku. Thanks in advance. Pagi-pagi lagi dah mereng nak cakap omputih. Tak apa, sekali-sekala. Ini first entry aku selitkan bahasa asing!


3 comments:

Lil^GriZzLe A said...

wahhhh! kaki novel jugak kah? akak pon minat! tapi skg dah jarang beli. ada gak try2 tulis, tapi mesti separuh jalan. huhu

ayisy said...

Pergi DBP orait gak.. Cuba join persatuan berkaitan bahasa dan sastera kat U kau.. Kalau kat tempat aku ada persatuan camtu.. Huhuu...

aZRi aZLaN said...

to

Lil^GriZzLe A;
ya, sy juga kaki novel. la, yeke? tapew, try tulis lagi. mmg kena bnyk sabar+tekun. xleh bosan. satu manuskrip mkn masa 1-2thn utk disiapkan. depends pd kesibukan novelist. kalo full time, 6bln dah siap.

ayisy;
u aku xda kelab b.melayu la. tu yg mslhnye. cuma ada fakulti perakaunan, fakulti ekonomi dan kewangan dan fakulti pengajian liberal. aku je yg tercampak kat sini. huhu...