November 12, 2009

Ini cerita dua hari lepas

Aku sangat tension. Semalam, aku hantar lappy aku ke kedai untuk diformat. Seperti biasa, ada saja masalah yang akan timbul selepas lappy aku ni diformat. Sekali dulu, aku minta microsoft 2007, dia bagi microsoft 2003. Semalam, aku minta windows vista, boleh pula dia bagi windows XP. Geram tak? Geram, kan? Sabar jela. Eee, rasa nak sekeh je kepala Mr. Teo yang botak+uban yang memenuhi kepalanya. RM30 doh upah untuk format. Takkan nak melabur sebanyak RM30 kalau kita sendiri tak puas hati dengan hasilnya? Lastly, aku mesej Mr. Teo. Mesejnya berbunyi seperti ini:

“Hello, Mr. Teo. Boleh tak kalau saya nak tukar ke vista. Saya tak biasa guna XP”.

***Iklan.

Sangat suci bukan mesej yang aku hantar? Padat dan mampat. Hahaha, siap dieja dengan penuh lagi (harus dieja dengan penuh. Takut orang tua itu tak faham bahasa sms).

Hah, pagi tadi aku terus ke kedainya untuk tujuan yang satu iaitu menukar windows XP kepada vista. Ayah bising sebab jarak dari rumah ke kedai Mr. Teo lebih kurang 30km. Agak jauh semata-mata untuk menukar benda yang kurang penting baginya tapi sangat penting bagi aku. Then, malam baru aku baru dapat balik lappy aku.

Kalau anda orang Batu Pahat, anda boleh bayangkan cerita ini. Kalau bukan orang Batu Pahat, sila baca juga. Kalau tak faham, boleh tanya dan lihat peta.

Mr. Teo tinggal kat Taman Tanjung. Dia buka kedai di Parit Raja. Aku pula tinggal di Taman Bukit Perdana. Dekat jugalah. So, bila dia balik rumah dia, barulah dia hantar lappy aku tu sebab aku malas nak tunggu dia di kedai. Penantian itu satu penyeksaan okeh.

Selepas Mr. Teo hantar lappy, aku pun sangat excited nak cuba. Tapi malangnya, vista yang Mr. Teo guna ni tak sama dengan vista yang sebelum ni. Lain betul. Cuba tengok ni.

Okeh, aku tak kisah kau orang nak kata aku jakun ke apa. Tapi benda ni lain gila. Aku kena biasakan dan godeh mana-mana yang patut supaya tak kekok.

Hah!!! Sebelum aku lupa, aku ada masalah nak connect dengan Mobile Partner. Macam ni masalahnya. Bila aku cucuk broadband, dia keluar macam ni.


Okeh, fine. Mungkin dia nak bermanja-manja dengan aku ataupun sebagai tanda “Selamat Datang”. Aku install la tapi macam pelik caranya.
Aku klik kat sebelah kiri tuh then klik lagi kat “run Mobile Partner”. Baiklah beberapa minit menunggu, Mobile Partner dah install. Tapi dia tak terus keluar. Aku kena buat manually. Aku kena klik icon Mobile Partner yang ada kat desktop. Malangnya, dia boleh cakap:
“The device has been disconnected or is unavailable”.
Berbulu, kan? Geram!!!
Aku tak tahu nak buat macam mana. Selalunya bila install selesai, automatik keluar benda ni:
Tapi tak ada pula. Macam mana hah? Expertise, please help this failure. He really needs your help. Thanks in advance kepada mana-mana teman blogger yang berminat untuk menolong.

p/s: menggunakan internet rumah adalah jalan penyelesaian. Kalau tak macam ni, duduk atas katil 24 jam.

3 comments:

Misz said...

salam...azri...maaf saya bg pendapat yer...lebih baik azri anta kedai lain la...banyak lg kdai lain kat batu pahat tu...

yaziith su anaz said...

haha.




cantek.
meh antar kat kedai saye.
arena cybercafe jalan gambang.
:)))

Mohd Noorshazwan said...

aduuu...dah susah ak nak komene..kene login blogspot dulu...sadis...


gini ar azri...ko hantar kat ak...ak bagi window 7 terus...tak de bnyk cite..dekat2 pown dekat kan? haha...

tak berminat ke???