September 14, 2011

Terlambat :)

Salam. Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin. Maaf terlambat wish kat korang since aku rasa sangat malas nak update blog sejak beberapa bulan lepas ni. Raya pertama kelmarin, macam takde apa-apa. Maksudnya, sama macam hari-hari yang lain di mana kami semua berkumpul di rumah atok. Mungkin suasana kemeriahan balik kampung macam dah tak terasa sejak arwah nenek tiada. Mungkin juga masalah lain yang timbul sebelum raya tempoh hari.

Rumah atok dengan rumah aku tak berapa jauh sebenarnya dalam 10-15 minit perjalanan berkereta. Memandangkan ayah+ibu orang Batu Pahat, so senanglah kami semua tak payah nak sesak sesak di jalan raya atau hiway untuk pulang ke kampung. Kalau dulu, masa atok+nenek sebelah ayah masih ada lagi, best jugak. Malam raya kami sekeluarga tidur di rumah atok sebelah ibu, pagi 1 syawal dalam pukul 11 pagi dah gerak ke rumah atok+nenek sebelah ayah pulak. So, kami sekeluarga memang tak pernah bergaduh nak balik kampung mana dulu sebab memang dari kecil macam tu.

Pagi 1 Syawal tempoh hari, kami sekeluarga baru terkedek-kedek ke rumah atok since dekat sangat. Sebelum 1 syawal tu, kami masak-masaklah dulu di rumah atok. Jangan cakap aku bawak perut aje ye. Hahaha. Rendang, ayam masak merah, lodeh, ketupat, lepat, sambal goreng, kuah kacang dan lain-lain menjadi hidangan kami sekeluarga.

Aku dan keluarga. Bertambah lagi seorang since kak long aku baru bernikah akhir bulan mei yang lalu :)

Ayah+ibu <3

Baru selesai sesi bergenang air mata tak kira tua atau muda :)

Rilek-rilek dulu sambil tunggu tetamu datang beraya. Selalunya, raya pertama memang kita orang tak beraya sebab atok anak bongsu maka dia satu-satunya yang masih ada di kalangan anak saudaranya. maka, rumah atok akan menjadi sasaran :)

Rumah mak long :)

First time :)

Gambar atas ni dah raya ke-3 kalau tak silap aku. Di rumah buyut, emak arwah nenek :)

Lepas solat berjemaah, jemput makan. Sup daging+sambal kicap+ayam masak black paper memang terbaik :)

Ambil gambar selepas makan :)

No comments: